Η ταβέρνα τρώει την τσέπη

image222s.jpgΜικροποσά που συσσωρευμένα αδειάζουν τελικά τις τσέπες του καταναλωτή, χωρίς να το καταλαβαίνει, χάνει καθημερινά ο μέσος πολίτης, εξαιτίας της ασυδοσίας της αγοράς, που επενδύει στην ανεμελιά που δείχνουν οι περισσότεροι στις καλοκαιρινές διακοπές.

Χωρίς να το πάρει κανείς χαμπάρι, με δύο εξόδους σε ένα εστιατόριο ή μια ταβέρνα μπορεί να δει σημαντικά αδυνατισμένο το πορτοφόλι. Αποτελούν συνήθη φαινόμενα η υπερχρεωμένη χωριάτικη σαλάτα ή μια φέτα ψωμί που κοστίζει όσο δύο φραντζόλες. Εκπρόσωποι των καταναλωτικών οργανώσεων συνιστούν στο κοινό να είναι ευαισθητοποιημένο και να διαμαρτύρεται στις περιπτώσεις που αντιλαμβάνεται την αισχροκέρδεια.

ΠΑΡΑΝΟΜΟ ΠΛΕΟΝ ΤΟ ΚΟΥΒΕΡ
Χρεώνουν μερικές φέτες ψωμί όσο δύο φραντζόλες

Με τη χρέωση του ψωμιού έχει αντικατασταθεί στα περισσότερα εστιατόρια της χώρας η χρέωση του κουβέρ (μαχαιροπίρουνο, σερβίτσιο, οδοντογλυφίδα, χαρτοπετσέτα κ.λπ.) που είναι πλέον παράνομη, καθώς καταργήθηκε με αγορανομική διάταξη, που τέθηκε σε ισχύ από τις 24 Μαϊου.

Οι καταναλωτικές οργανώσεις έχουν δεχτεί σωρεία καταγγελιών από το κοινό, σύμφωνα με τις οποίες τα περισσότερα καταστήματα εστίασης παίρνουν από τους πελάτες τους το ίδιο ποσό που άλλοτε έπαιρναν για το κουβέρ, χρεώνοντας μερικές φέτες ψωμί προς 1 ευρώ κατά μέσο όρο για κάθε άτομο. Το παράδοξο, ωστόσο, όπως επισημαίνει ο αντιπρόεδρος του Ινστιτούτου Καταναλωτών (ΙΝΚΑ), κ. Γιάννης Ανουσάκης, είναι ότι στην πραγματικότητα η χρέωση του ψωμιού δεν είναι παράνομη, καθώς η ίδια διάταξη που καταργεί το κουβέρ δεν προβλέπει τίποτα σχετικά με τη χρέωση του ψωμιού ή άλλων παρελκόμενων, όπως το βούτυρο, το πατέ ελιάς κ.λπ.: «Μέχρι πρότινος το ψωμί δεν χρεωνόταν στον καταναλωτή ύστερα από εθιμική συμφωνία μεταξύ των εστιατόρων. Μετά την κατάργηση του κουβέρ άρχισαν να χρεώνουν στην ίδια τιμή το ψωμί, χωρίς να είναι τυπικά παράνομοι. Αυτό θα έπρεπε να προβλεφθεί ότι θα γίνει όταν εκδόθηκε η αγορανομική διάταξη».

Οπως μας πληροφορεί ο ίδιος, μέχρι σήμερα μόνο το ΙΝΚΑ έχει δεχτεί περισσότερες από 123 καταγγελίες για αυτό το ζήτημα που αφορούν σε καταστήματα εστίασης κάθε κατηγορίας. Σε κάποιες περιπτώσεις οι καταναλωτές ανέφεραν ότι όταν έθεσαν το ζήτημα στους εστιάτορες, εκείνοι έσβησαν πρόθυμα την τιμή, λέγοντας ότι δεν έχουν προλάβει να αλλάξουν τους τιμοκαταλόγους ή προβάλλοντας άλλες δικαιολογίες.

Γι αυτό τον λόγο, σύμφωνα με τον κ. Ανουσάκη, είναι κρίσιμο ο καταναλωτής να γνωρίζει τα δικαιώματά του και να διαμαρτύρεται όταν καταπατούνται.

Ο ίδιος καταγγέλλει και τους ελεγκτικούς μηχανισμούς της πολιτείας: «Ορισμένοι δεν σέβονται ούτε τους καταναλωτές, ούτε τις Αρχές, ούτε τις κυβερνητικές αποφάσεις. Πρόκειται για μια αίσθηση ασυλίας και ατιμωρησίας που είναι διάχυτη… Από την άλλη πλευρά οι επιθεωρητές του υπουργείου Ανάπτυξης δεν διενεργούν ελέγχους. Η προστασία του καταναλωτή είναι απλώς επίφαση».

ΚΟΣΤΙΖΕΙ To ΠΟΛΥ 50 ΛΕΠΤΑ
Πωλούν την χωριάτικη σαλάτα σε τιμή… μπριζόλας

Σε τιμή σχεδόν ίση με αυτήν της μπριζόλας καλείται πολύ συχνά ο καταναλωτής να πληρώσει τη χωριάτικη σαλάτα. Αν και η μέση τιμή της εθνικής μας σαλάτας κυμαίνεται πανελλαδικά μεταξύ 4 έως 5 ευρώ, δεν λείπουν οι περιπτώσεις που η χρέωσή της ξεπερνά τα 8 ευρώ, ενώ υπάρχουν και εκείνα τα καταστήματα, κυρίως τα μαγειρεία, που χρησιμοποιούν ως «κράχτη» την τιμή της χωριάτικης, πουλώντας τη μέχρι και 3 ευρώ. Το πρόβλημα είναι ότι η τιμή της δεν ρυθμίζεται διά νόμου και η υπερχρέωση αποτελεί αισχροκέρδεια, όχι όμως και παρανομία.

«Εχουμε εκτιμήσει ότι το κόστος της χωριάτικης σαλάτας για τον εστιάτορα μπορεί να ξεκινά από 0,37 ευρώ και στην πιο γενναιόδωρη μορφή της να φτάνει τα 0,50. Σύμφωνα με τις καταγγελίες που είχαμε λάβει πέρυσι το καλοκαίρι, η σαλάτα στοίχιζε από 1,80 – 7 ευρώ.

Μολονότι φέτος δεν έχουμε ακόμα λάβει καταγγελίες, φοβάμαι ότι τα πράγματα θα είναι ακόμα χειρότερα», λέει ο κ. Ανουσάκης, πράγμα που επιβεβαιώνεται και από τη φετινή διατίμηση της σαλάτας σε διάφορες περιοχές της χώρας.

Σε πολλά τουριστικά μέρη της Ελλάδας, όπως η Ρόδος και η Σάμος, οι εστιάτορες προχώρησαν σε συμφωνία για την αποδεκτή τιμή της χωριάτικης σαλάτας. Στη Ρόδο κυμαίνεται από 4,20 έως 5 ευρώ, χωρίς ωστόσο να λείπουν κι εκεί τα φαινόμενα αισχροκέρδειας. Στη Σάμο η ενδεικτική τιμή της είναι από 4-4,5 ευρώ, ενώ κάποια λαϊκά παραδοσιακά καταστήματα τη «ρίχνουν» στα 3,5 και κάποια πολυτελή την ανεβάζουν στα 5. Στην Κέρκυρα μπορεί να φάει κανείς χωριάτικη, δίνοντας από 4 μέχρι 8 ευρώ.

Διακυμάνσεις

Στην Κρήτη η πιο συνηθισμένη τιμή της είναι ανάμεσα στα 4-5 ευρώ, ενώ σε άλλες πόλεις, όπως το Αργος, η Καλαμάτα, ο Πύργος, η Πρέβεζα, η σαλάτα στοιχίζει από 3-6 ευρώ.

Μεγαλύτερη είναι η ψαλίδα στη Θεσσαλονίκη, αλλά και στην Αθήνα, όπου η ντομάτα, το αγγούρι, η πιπεριά, το κρεμμύδι, οι ελιές, η φέτα και το λάδι μπορεί να βρεθούν στο ίδιο πιάτο με χρέωση μικρότερη των 3 ευρώ αλλά μεγαλύτερη ακόμα και των 12, ανάλογα με τον βαθμό πολυτελείας του καταστήματος.

ΕΘΝΟΣ

Advertisements

2 responses to “Η ταβέρνα τρώει την τσέπη”

  1. agorafoviagr says :

    Μια απορία έχω. Ενώ αυτά κάθε μέρα τα διαβάζουμε στον τύπο και τα ακούμε και τα βλέπουμε στην τηλεόραση, γιατί πηγαίνουμε σε ταβέρνες και εστιατόρια που έχουν τιμές τσιμπημένες; Ο καταναλωτής με την απουσία του μπορεί να περάσει το μήνυμα. Φυσικά και η πολιτεία οφείλει να μεριμνά για τη σωστή λειτουργία της αγοράς. Όμως και εμείς πρέπει να προσέχουμε που πάμε και πόσο το πληρώνουμε το προϊόν ή την υπηρεσία που αγοράζουμε (αναφέρομαι στις επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών).

  2. sebastien20 says :

    Φίλε έχεις απόλυτο δίκιο, αλλά αυτό που λες δε θα γίνει ποτέ.. Γιατί οι περισσότεροι θα πάνε στην ταβέρνα και θα πληρώσουν είτε οι τιμές είναι τσιμπημένες είτε όχι.. Και μετά από ντροπή και μόνο δε θα διαμαρτυρηθεί αν κάτι του φανεί πολύ ακριβό κλπ..

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: